Losos alebo tuniak: odborníci na výživu vysvetlili, čo je zdravšie pre zdravie a postavu

Oba druhy rýb sú chutné a zdravé, ale líšia sa obsahom niektorých užitočných látok.

Tuniak aj losos obsahujú vysokokvalitné bielkoviny dôležité pre zdravie a kontrolu hmotnosti / depositphotos.com, pxhere.com

Losos a tuniak sú obľúbené druhy rýb, ktoré majú odlišnú chuť a zdravotné výhody. Čo potrebujete vedieť, aby ste určili, ktorá ryba je pre vás najvhodnejšia na konzumáciu – povedali v časopise Prevencia.

Vo výživových odporúčaniach pre Američanov sa uvádza, že dospelí ľudia by mali týždenne skonzumovať aspoň 240 gramov morských plodov, hoci väčšina ľudí ich konzumuje oveľa menej.

Odborníci na výživu Jordan Gill a Jamie Baham na stránkach publikácie odhaľujú zdravotné výhody jednotlivých druhov a vysvetľujú, či je lepší losos alebo tuniak.

Podľa USDA 100 gramov surového lososa atlantického chovaného na farmách obsahuje:

Prečítajte si tiež:

– 197 kalórií;

– 20 g bielkovín;

– 13 g tuku.

USDA uvádza, že 100 g surového tuniaka modroplutvého obsahuje:

– 144 kalórií;

– 23 g bielkovín;

– 5 g tuku.

Na čo je losos dobrý

Najdôležitejšie je, že losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal v tele a podporujú zdravie srdca a mozgu, hovorí Gill. Táto ryba je hlavným zdrojom omega-3 mastných kyselín DHA a EPA, a to sú formy, ktoré naše telo trávi.

Uvádza sa, že omega-3 zohrávajú kľúčovú úlohu pri tvorbe bunkových membrán, najmä v sietnici a mozgu, a tiež dodávajú telu energiu. Znižujú tiež triglyceridy a „zlý“ cholesterol, čo podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of the American Heart Association môže pomôcť znížiť riziko ischemickej choroby srdca a infarktu.

„Losos je tiež bohatý na bielkoviny, ktoré sú dobré pre svaly. Niektoré mikroživiny, ktoré sa nachádzajú v lososovi, najmä vitamín D a selén, podporujú imunitné funkcie,“ vysvetlil Gill.

Podľa USDA losos poskytuje takmer 50 % odporúčanej dennej dávky selénu, ktorý je dôležitý pre udržanie zdravej hladiny hormónov štítnej žľazy.

Potenciálne nevýhody lososa

Konzumácia lososa nemá takmer žiadne nevýhody.

„Ak nemáte potravinové alergie alebo intolerancie, losos je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktorý môžete pravidelne zaraďovať do svojho jedálnička,“ hovorí Baham.

Výhody tuniaka

Podľa Bahamu je tuniak ďalšou vysokokvalitnou bielkovinou, ktorá je ideálnym doplnkom vášho jedálnička. Obsahuje mnoho rovnakých živín ako losos, konkrétne omega-3, vitamín D a selén.

„Rozdiel je v tom, že má menej tuku a omega-3 mastných kyselín,“ hovorí Gill.

Tuniak zároveň obsahuje viac selénu (66 % odporúčanej dennej dávky pre dospelých), čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre zdravie štítnej žľazy. V prehľade uverejnenom v časopise Frontiers in Endocrinology sa uvádza, že nedostatočný príjem selénu môže zvyšovať riziko ochorenia štítnej žľazy, zatiaľ čo dostatočný príjem tohto mikroelementu môže spomaliť progresiu Gravesovej choroby a zlepšiť zdravie štítnej žľazy u ľudí s Hashimotovou tyreoiditídou.

Potenciálne nevýhody tuniaka

Väčšina dospelých si môže tuniaka vychutnávať bez obáv, pokiaľ nemajú alergiu alebo neznášanlivosť, hovorí Baham. Výnimkou je tehotenstvo alebo dojčenie. „Biely tuniak a tuniak dlhoplutvý môžu obsahovať viac ortuti, takže ak ste tehotná, obmedzte ich množstvo,“ navrhuje.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb môže ortuť počas tehotenstva prechádzať placentou a materským mliekom a ovplyvňovať vývoj mozgu a nervového systému dieťaťa.

Čo je lepšie na chudnutie – losos alebo tuniak

„Oba druhy rýb môžu byť skvelou súčasťou vašej cesty k chudnutiu vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktoré vám pomôžu zasýtiť sa počas jedla a znížiť pocit hladu po ňom,“ hovorí Baham.

Štúdia zistila, že väčší príjem bielkovín bol spojený s väčším úbytkom hmotnosti. Losos aj tuniak poskytujú telu viac bielkovín.

Zároveň losos a tuniak obsahujú rôzne množstvo živín. Napríklad losos má viac omega-3 mastných kyselín, zatiaľ čo tuniak má viac selénu a menej tuku.

Ak plánujete jesť morské plody dva až trikrát týždenne, zaradenie oboch druhov do jedálnička je skvelá voľba, ubezpečujú odborníci na výživu.

Predtým My informoval o „odpadových rybách“, ktoré by ste mali v obchode obísť. Reč je o tilapii. Podľa šéfkuchára Williama Ika sa zvyčajne chová vo veľmi zlých podmienkach, nedbá sa na správne ošetrenie po výlove a vo všeobecnosti ide o nekvalitnú rybu, ktorá „nestojí ani za svoju nízku cenu“.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život