Čo robiť, aby ste sa vyhli bolesti kolien: odborníci na výživu vymenovali 12 produktov, ktoré posilňujú kĺby

Zdravé kĺby si vyžadujú živiny, ktoré aktívne bojujú proti zápalom.

Špenát a losos – v zozname produktov užitočných pre kĺby / depositphotos.com

Pre zdravie našich väzov a svalov potrebujeme látky, ktoré ich posilňujú, ako aj znižujú zápal. Aké potraviny ich obsahujú – prezradila publikácia Prevention.

Podľa certifikovanej odborníčky na výživu Vicki Koenigovej by ste mali uprednostniť potraviny, ktoré obsahujú živiny a antioxidanty, ktoré aktívne bojujú proti zápalom.

„Dôležité je tiež udržiavať si zdravú hmotnosť vzhľadom na svoju výšku, pretože nadváha veľmi zaťažuje kĺby,“ upozornila registrovaná dietologička a fyzioterapeutka Emer Delaneyová.

Odborníci na výživu podrobne opísali, aké potraviny presne konzumovať pre lepšie zdravie kĺbov.

Prečítajte si tiež:

1. kapusta listová

„Listová zelenina, ako je kapusta, je bohatá na vitamín K, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie chrupaviek a spomaľuje progresiu osteoartrózy,“ hovorí Koenig.

Ak budete túto kapustu konzumovať s olivovým olejom, stane sa chutnejšou a dvakrát zdravšou pre kĺby, dodáva odborník.

2. olivový olej

Štúdia publikovaná v Arthritis Foundation 2023 zistila, že olivový olej je veľmi účinný pri znižovaní zápalu, ktorý môže spôsobovať bolesť kĺbov, najmä pri reumatoidnej artritíde a lupuse.

Koenig vysvetlil, že polyfenoly v panenskom olivovom oleji inhibujú aktivitu enzýmu COX, čo je práve ten mechanizmus, ktorý ibuprofén využíva na zníženie bolesti.

3. pomaranče

Pomaranče a iné citrusové plody majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu.

„Kolagén je kľúčovou štrukturálnou bielkovinou vo väzoch a šľachách a je dôležitý pre zdravie kĺbov,“ uviedol Delaney.

4. Fazuľa

Fazuľa obsahuje antioxidanty a fytonutrienty, najmä polyfenoly, ktoré pomáhajú znižovať zápaly v tele. Podľa Delaneyovej je tiež bohatá na rastlinné bielkoviny, ktoré pomáhajú udržiavať a obnovovať kĺbové tkanivá, svaly a chrupavky.

5. Losos

Omega-3 EPA/DHA mastné kyseliny obsiahnuté v lososoch znižujú produkciu prozápalových zlúčenín, ako sú cytokíny a eikosanoidy, vysvetlil Koenig.

V štúdii uverejnenej v roku 2023 v časopise Journal of Orthopaedic Surgery and Research sa zistilo, že omega-3 mastné kyseliny výrazne zmierňujú bolesť pri osteoartróze (chronická degenerácia chrupavky v kĺboch, ktorá sa môže vyskytnúť s vekom) a zlepšujú funkciu kĺbov.

Kĺbom prospievajú aj ďalšie tučné ryby – makrela, ančovičky, sardinky.

6. Špenát

Špenát je ďalší zelený list, ktorý je skvelý pre vaše kĺby.

„Je bohatý na vitamín K, horčík a vápnik. To sú dôležité vitamíny a minerály potrebné na udržanie pevných kostí a stabilných kĺbov,“ povedala nám Delaneyová.

7. Čučoriedky

Štúdia z roku 2019 v časopise Nutrients naznačuje, že denná konzumácia čučoriedok znižuje bolesť a stuhnutosť a zlepšuje chôdzu a pohyblivosť u ľudí s osteoartrózou.

Podľa Koeniga sú polyfenoly, flavonoidy a antokyány v tomto bobuľovitom ovocí zodpovedné za zníženie zápalu, ktorý spôsobuje tieto nepríjemné príznaky.

8. Kurkuma (Curcuma)

Koenig odporúča varenie s kurkumou, ktorá je silným protizápalovým prostriedkom. Jedna štúdia uverejnená v časopise Journal of Ethnopharmacology zistila, že kurkumín, účinná zložka kurkumy, môže byť prospešný pri osteoartróze kolena.

9. Šošovica

Podobne ako fazuľa, aj šošovica obsahuje fytonutrienty, ktoré bojujú proti zápalom a podporujú zdravie kĺbov.

„Keďže je bohatá na vlákninu, podporuje aj črevný mikrobióm, ktorý pomáha regulovať zápaly a imunitné funkcie,“ dodal Delaney.

10. Jahody

Podobne ako čučoriedky, aj jahody sú bohaté na polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi. Pomáhajú znižovať stres a zápal v kĺboch, vysvetľuje Delaney. Okrem toho má toto bobuľovité ovocie vysoký obsah vitamínu C.

11. Celozrnné obilniny

Podľa štúdie celozrnné potraviny, ako je quinoa a pohánka, výrazne znižujú hladinu kľúčových zápalových markerov, čo môže zohrávať úlohu pri udržiavaní zdravia kĺbov.

12. Vlašské orechy

Vlašské orechy sú neuveriteľne bohaté na omega-3 mastné kyseliny, tuky, ktoré sa nachádzajú aj v mastných rybách. Štúdia uverejnená v časopise Journal of Food Biochemistry zistila, že vlašské orechy znižujú biomarkery artritídy a spomaľujú aktivitu génov, ktoré sa podieľajú na deštrukcii kostí.

Zároveň existujú potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať, aby sme si zachovali zdravie kĺbov:

– cukor;

– ultra-spracované potraviny;

– výrobky s vysokým obsahom soli;

– potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov a transmastných kyselín.

Podľa Delaneyho všetky tieto potraviny podporujú zápal, ktorý môže viesť k degenerácii a bolesti kĺbov.

Predtým My povedal, prečo je dobré jesť lososa. Podľa certifikovanej lekárky Júlie Zumpano má táto mastná ryba veľký vplyv na zdravie srdca, duševné zdravie a svalovú hmotu. Konzumácia lososa dvakrát týždenne vám pomôže udržať si aktívny životný štýl a zdravú hmotnosť, uviedla odborníčka.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život