Odborníci odhalili hlavnú chybu pri varení vajec, ktorej sa dá ľahko vyhnúť.
Odkaz skopírovaný
Ako variť vajcia / Koláž: My, fotografie: Pixabay/stevepb, Pexels/Klaus Nielsen
Hlavné:
- Prečo nemôžete variť vajcia priamo z chladničky
- Ako zabrániť praskaniu vajec počas varenia
Mnohé hostiteľky už počuli radu, že pred varením sa oplatí nechať vajcia pri izbovej teplote. Zdá sa to ako maličkosť, ale vynára sa logická otázka: má to naozaj vplyv na výsledok a chuť pokrmu? O tom hovorí My s odkazom na južanský život.
Aj odborníci povedali, ako sa zbaviť horkosti v hubách. Len tí najskúsenejší hubári poznajú jednu nsu.
Prečo by ste nemali hádzať studené vajcia do vriacej vody?
Ak vajcia okamžite vyberiete z chladničky a ponoríte ich do horúcej vody, je veľká pravdepodobnosť, že škrupiny prasknú.
Dôvod je jednoduchý: kvôli náhlemu rozdielu teplôt sa vajce vo vnútri rýchlo rozpína a škrupina to neudrží. V dôsledku toho môže bielkovina vytiecť a vajce stratí svoj tvar a vzhľad.
Okrem toho sa žĺtok a bielok nezahrievajú rovnomerne. Pri varení žĺtka hrozí, že sa bielok prevarí, čo má často za následok nepríjemné zelenkavé sfarbenie okolo žĺtka.
Existuje však jednoduché riešenie:
- Pred varením nechajte vajcia 15-20 minút pri izbovej teplote.
- Prípadne ich ponorte do teplej (nie horúcej) vody a potom ich priveďte do varu. Takto sa vyhnete prasklinám a získate dokonale uvarené vajcia.
Ako dlho variť vajcia / Infografika: My
Ako dosiahnuť, aby sa škrupiny dali ľahko odstrániť?
Existuje niekoľko osvedčených trikov, ktoré vám pomôžu olúpať vajcia bez nervov:
- Používajte vajcia, ktoré nie sú príliš čerstvé. Čerstvé vajcia majú bielok pevne prilepený k škrupine, takže sa horšie odlupujú.
- Pridajte soľ alebo sódu bikarbónu. 1 čajová lyžička soli alebo jedlej sódy na liter vody zmení pH a škrupina bude menej lepkavá. Soľ tiež zabraňuje úniku bielka, ak vajce praskne.
- Prudko ochlaďte. Hneď po uvarení sceďte horúcu vodu a vajcia naplňte ľadovou vodou. Kontrast teplôt spôsobí, že bielka sa mierne stiahnu a škrupiny sa ľahšie odlepia.
- Správna technika. Poklepte vajíčkom o stôl, čím sa na povrchu vytvoria malé praskliny, a potom opatrne odlúpnite škrupinu, pričom začnite na širšom konci.
Ak často varíte vajcia do šalátov alebo na raňajky, vyskúšajte tieto metódy a zabudnite na popraskané škrupiny a zelené žĺtky. Základom je neponáhľať sa a nechať vajciam trochu času, aby sa prispôsobili teplu.
Ďalšie zaujímavé správy:
O zdroji: Southern Living
Southern Living je americká publikácia zameraná na publikum z južných štátov. Zameriava sa na životný štýl, varenie, výzdobu domu, záhradkárstvo, cestovanie a históriu južných Spojených štátov.
Časopis Southern Living obsahuje rubriky, ako napr:
- kuchárske rubriky o južanských jedlách a kulinárskych tradíciách;
- architektonické a krajinné návrhy domov a záhrad v južanskom štýle;
- články o tradíciách, histórii, zaujímavostiach a cestovaní na juhu Spojených štátov;
- Tipy a nápady na zariadenie interiéru a exteriéru v južanskom štýle;
- praktické tipy a inšpirácie na vytvorenie krásnych záhrad.
Ak si všimnete chybu, zvýraznite požadovaný text a stlačením klávesovej skratky Ctrl+Enter informujte redakciu.

