Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam má tento produkt na organizmus liečivé účinky.
Extra panenský olivový olej môže znížiť riziko srdcových ochorení / foto pxhere.com
Konzumácia extra panenského olivového oleja pomáha znižovať vysoký krvný tlak a bojovať proti zápalom v tele, píše portál Verywellhealth.
Registrovaná dietologička Elizabeth Barnesová na stránkach publikácie hovorí o 5 zdravotných výhodách tohto produktu.
1. Zdravie srdca
Konzumácia extra panenského (panenského) olivového oleja môže znížiť riziko srdcových ochorení. Na tento účel odborník odporúča nahradiť nezdravé tuky, ako je maslo, zdravšími tukmi – napríklad olivovým olejom.
Prečítajte si tiež: „V prípade, že je olivový olej vhodný pre deti a mládež, je potrebné, aby ste ho používali:
Štúdia z roku 2018 uverejnená v časopise The New England Journal of Medicine zistila, že ľudia, ktorí denne konzumovali štyri polievkové lyžice olivového oleja, mali o 30 % nižšie riziko vzniku srdcových ochorení ako tí, ktorí dodržiavali nízkotučnú diétu.
2. Zdravie kostí
Olivový olej v strave pomáha zvyšovať hustotu kostí. Malá štúdia publikovaná v roku 2018 v časopise MDPI zistila, že ženy, ktoré denne konzumovali viac ako 20 mililitrov olivového oleja (niečo viac ako 1 polievková lyžica), mali vyššiu hustotu kostí ako ženy, ktoré konzumovali menej.
3. Zdravie pokožky
Extra panenský olivový olej má protizápalové vlastnosti, preto má niekoľko výhod pre zdravie pokožky. Konzumácia tohto výrobku pomáha hydratovať, čistiť a pomalšie starnúť pokožku. Odborník však upozorňuje, že olej by ste nemali používať na liečbu ochorení, ako sú ekzémy alebo akné, bez konzultácie s lekárom.4. Zdravie mozgu
Konzumácia extra panenského olivového oleja môže pomôcť predchádzať demencii. Rozsiahla štúdia na viac ako 90 000 Američanoch zistila, že ľudia, ktorí denne konzumovali viac ako pol polievkovej lyžice tohto produktu, mali o 28 % nižšie riziko úmrtia na demenciu ako tí, ktorí olivový olej konzumovali zriedka alebo nikdy.
Vedci naznačili, že antioxidačné a protizápalové vlastnosti olivového oleja podporujú zdravie mozgu. Americká spoločnosť pre výživu uverejnila výsledky tejto štúdie v roku 2023.
5. Prevencia cukrovky
Pravidelná konzumácia extra panenského olivového oleja pomáha znižovať telesnú hmotnosť, čo následne znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Aké sú riziká konzumácie extra panenského olivového oleja?
Extra panenský olivový olej je vo všeobecnosti bezpečný produkt. Odborník na výživu však pomenoval niekoľko rizík. Po prvé, ako každý výrobok, aj tento môže spôsobiť alergie. Po druhé, kalórie a tuky bohaté na olej nie sú žiaduce pre ľudí s nadváhou.
Pred zavedením olivového oleja do svojho jedálnička je vhodné poradiť sa s lekárom, hovorí odborník na výživu, najmä ak máte chronické ochorenia, ako sú srdcové choroby alebo cukrovka.
Už skôr My informoval o tom, že 4 odborníci na výživu dostali otázku, ktorý olej je najužitočnejší. Všetci dali rovnakú odpoveď: olivový olej. Uviedli, že tento produkt je bohatý na srdcu prospešné mononenasýtené tuky a obsahuje polyfenoly – silné antioxidanty, ktoré podporujú kardiovaskulárny systém, znižujú zápaly a zlepšujú hladinu lipidov v krvi.