Konzumácia tohto ovocia môže pomôcť prirodzene vyrovnať hladinu cukru v krvi.
Napriek tomu, že ovocie je sladké, môže byť dobré pre vaše zdravie / foto depositphotos.com
Mango je prirodzene bohaté na cukor, ale obsahuje aj vlákninu, vitamíny a antioxidanty. Najnovšie štúdie dokazujú, že najmä konzumácia jedného manga denne môže udržať zdravú hladinu cukru v krvi. O tom píše verywellhealth.
V nedávnej štúdii sa vedci snažili zistiť, ako denná konzumácia stredne veľkého manga ovplyvňuje hladinu cukru v krvi u ľudí s prediabetom, čo je stav, ktorý zhoršuje reakciu organizmu na cukor.
„Hoci sa mnohí ľudia tomuto ovociu vyhýbajú kvôli pomerne vysokému obsahu prírodného cukru, obsahuje vlákninu, vitamín C, karotenoidy a polyfenoly, ako sú mangiferín, kvercetín a kyselina galová,“ vysvetlil Raede Basiri, PhD, RDN, odborný asistent na George Mason University a jeden z autorov štúdie.
Klinické štúdie podľa nej spájajú tieto zlúčeniny so zlepšením citlivosti na inzulín a znížením zápalov.
Účastníci štúdie konzumovali každý deň počas 24 týždňov 300 g manga alebo müsli tyčinku s podobným obsahom kalórií. Výskumníci merali hladinu cukru v krvi nalačno, HbA1c, inzulínovú rezistenciu, citlivosť na inzulín a telesné parametre po 6, 12 a 24 týždňoch.
Najvýraznejšou zmenou v rámci zdravotného stavu účastníkov bolo zlepšenie hladiny glukózy nalačno a citlivosti na inzulín.
Prečo konzumácia manga podporuje zdravú hladinu cukru v krvi
Hoci je známe, že mango môže obsahovať veľa cukru, obsahuje aj vlákninu, ktorá pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi počas jedla tým, že spomaľuje trávenie a zabraňuje prudkému nárastu cukru v krvi. Mango má tiež nižší glykemický index, takže je menej pravdepodobné, že spôsobí prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.
„Rôzne potraviny môžu ovplyvňovať hladinu cukru v krvi rôzne, aj keď obsahujú rovnaké množstvo kalórií, a táto štúdia je toho skvelým príkladom,“ vysvetlila Amanda Sauceda, M.S., M.S., dietologička, vzdelávateľka v oblasti výživy na California State University, Long Beach a majiteľka spoločnosti The Mindful Gut.
Dodala, že ľudské telo nerozkladá a nevyužíva potraviny ako jednotlivé živiny.
„Spôsob balenia potravín, ktorý sa často označuje ako potravinová matrica, môže ovplyvniť to, ako na ne naše telo reaguje,“ uviedla odborníčka na výživu.
Prečo by ste mali kombinovať ovocie s bielkovinami
Sauceda poznamenal, že mango, rovnako ako všetky druhy ovocia, dokáže udržať zdravú hladinu cukru v krvi, pretože je skvelým zdrojom živín a vlákniny.
„Ľuďom s prediabetom môže prospieť kombinácia tohto ovocia s bielkovinami,“ ubezpečila.
Podľa nej kombinácia ovocia so zdrojmi bielkovín pri jedle môže pomôcť telu pomalšie vstrebávať cukor obsiahnutý v týchto potravinách.
Prečítajte si tiež: „V prípade, že by ste chceli konzumovať potraviny, ktoré sa nachádzajú v potravinách, je potrebné, aby ste ich mohli konzumovať:
Ďalšie zdravotné tipy
Odborníci na výživu už skôr vysvetlili, ako správne jesť grapefruity, aby ste schudli. Podľa nich je najlepší čas na konzumáciu grapefruitu na chudnutie tesne pred jedlom.
Vymenovali tiež 12 potravín, ktoré pomôžu znížiť hladinu cholesterolu. Tento zoznam zahŕňal fazuľu, orechy, avokádo, mastné ryby, jačmeň, sóju a tmavú čokoládu.