Surové alebo pražené: odborníci povedali, ako najlepšie jesť tekvicové semienka

Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo iným sa môže zdať, že škrupina je príliš tvrdá. V takom prípade si môžete vybrať lúpané.

Tekvicové semienka sú veľmi zdravé / depositphotos.com

Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom živín vrátane bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a minerálov, ako je horčík a fosfor.

Obsahujú prospešné rastlinné zlúčeniny, ako sú fytosteroly a polyfenoly, ktoré môžu podporiť celkové zdravie, píše Health. Existuje mnoho spôsobov, ako konzumovať tekvicové semienka, hoci prínosy ich konzumácie vcelku, lúpaných, surových alebo pražených sa líšia.

Celé a lúpané tekvicové semená

Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo iným sa môže zdať, že škrupina je príliš tvrdá. V takom prípade si môžete vybrať lúpané semená.

Obe možnosti sú bohaté na bielkoviny, minerály a tuky, väčšinou vo forme zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov.

Výživová hodnota celých tekvicových semienok

Nelúpané semená majú viac vlákniny ako lúpané semená. Obsahujú tiež viac draslíka a zinku. 28 gramov pražených celých tekvicových semien obsahuje:

  • bielkoviny: 5,22 g (g);
  • celkový obsah tuku: 5,5 g;
  • vláknina: 5,22 g alebo 19 % dennej hodnoty;
  • železo: 0,938 mg (mg) alebo 5 % dennej hodnoty;
  • horčík: 74,3 mg – 18 % dennej hodnoty;
  • fosfor: 26,1 mg – 2 % dennej normy;
  • draslík: 261 mg – 6 % dennej normy;
  • zinok: 2,92 mg – 27 % dennej normy.

Výživová hodnota lúpaných tekvicových semienok

Lúpané semená obsahujú viac bielkovín, tukov, železa, horčíka a fosforu v jednej porcii ako celé semená. V 28 g pražených lúpaných tekvicových semienok sa nachádza:

  • Bielkoviny: 8,45 g;
  • celkový obsah tuku: 13,9 g;
  • vláknina: 1,84 g (7 % dennej hodnoty);
  • železo: 2,29 mg (13 % dennej hodnoty);
  • horčík: 156 mg (37 % dennej hodnoty);
  • fosfor: 332 mg (27 % dennej hodnoty);
  • draslík: 223 mg (5 % dennej hodnoty);
  • zinok: 2,17 mg (20 % dennej hodnoty).

Zdravotné účinky tekvicových semienok

Semienka môžu pomáhať znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, pravdepodobne vďaka ich vplyvu na hladinu tukov v krvi.

Lepšie surové alebo pražené semienka

Celé aj lúpané tekvicové semienka sa môžu konzumovať surové alebo pražené. Všetko závisí od osobných preferencií:

Ako pražiť celé tekvicové semienka

Predhrejte rúru na 176 stupňov Celzia. Semená opláchnite studenou vodou, aby sa uvoľnili vlákna. Semená dôkladne utrite papierovou utierkou. Semená vložte do misky a zmiešajte ich s olivovým olejom. V prípade potreby pridajte morskú soľ alebo obľúbené korenie podľa chuti.

Prečítajte si tiež: „Sušené semienka sú vhodné pre deti:

Semienka rozložte v jednej vrstve na plech na pečenie. Za občasného miešania pečte 20-30 minút, kým semienka nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Pozorne sledujte, či sa nepripália.

Ak chcete rovnakým spôsobom upiecť lúpané tekvicové semienka, predhrejte rúru, obalte tekvicové semienka olivovým olejom a korením a potom ich rozložte na plech. Lúpané tekvicové semienka sa však upečú rýchlejšie, preto ich pečte 10 – 15 minút a pravidelne kontrolujte, či sú prepečené, aby sa nespálili.

Ďalšie správy o tekvicových semienkach

Odborník na výživu už skôr prezradil, že surové lúpané semená by sa mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydržia čerstvé až rok. Pražené semená vydržia čerstvé približne mesiac v chladničke alebo približne dva týždne pri izbovej teplote, ak sa skladujú vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život