Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo iným sa môže zdať, že škrupina je príliš tvrdá. V takom prípade si môžete vybrať lúpané.
Tekvicové semienka sú veľmi zdravé / depositphotos.com
Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom živín vrátane bielkovín, vlákniny, zdravých tukov a minerálov, ako je horčík a fosfor.
Obsahujú prospešné rastlinné zlúčeniny, ako sú fytosteroly a polyfenoly, ktoré môžu podporiť celkové zdravie, píše Health. Existuje mnoho spôsobov, ako konzumovať tekvicové semienka, hoci prínosy ich konzumácie vcelku, lúpaných, surových alebo pražených sa líšia.
Celé a lúpané tekvicové semená
Celé semená sú nelúpané semená. Niektorí ľudia majú radi chrumkavosť, zatiaľ čo iným sa môže zdať, že škrupina je príliš tvrdá. V takom prípade si môžete vybrať lúpané semená.
Obe možnosti sú bohaté na bielkoviny, minerály a tuky, väčšinou vo forme zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov.
Výživová hodnota celých tekvicových semienok
Nelúpané semená majú viac vlákniny ako lúpané semená. Obsahujú tiež viac draslíka a zinku. 28 gramov pražených celých tekvicových semien obsahuje:
- bielkoviny: 5,22 g (g);
- celkový obsah tuku: 5,5 g;
- vláknina: 5,22 g alebo 19 % dennej hodnoty;
- železo: 0,938 mg (mg) alebo 5 % dennej hodnoty;
- horčík: 74,3 mg – 18 % dennej hodnoty;
- fosfor: 26,1 mg – 2 % dennej normy;
- draslík: 261 mg – 6 % dennej normy;
- zinok: 2,92 mg – 27 % dennej normy.
Výživová hodnota lúpaných tekvicových semienok
Lúpané semená obsahujú viac bielkovín, tukov, železa, horčíka a fosforu v jednej porcii ako celé semená. V 28 g pražených lúpaných tekvicových semienok sa nachádza:
- Bielkoviny: 8,45 g;
- celkový obsah tuku: 13,9 g;
- vláknina: 1,84 g (7 % dennej hodnoty);
- železo: 2,29 mg (13 % dennej hodnoty);
- horčík: 156 mg (37 % dennej hodnoty);
- fosfor: 332 mg (27 % dennej hodnoty);
- draslík: 223 mg (5 % dennej hodnoty);
- zinok: 2,17 mg (20 % dennej hodnoty).
Zdravotné účinky tekvicových semienok
Semienka môžu pomáhať znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, pravdepodobne vďaka ich vplyvu na hladinu tukov v krvi.
Lepšie surové alebo pražené semienka
Celé aj lúpané tekvicové semienka sa môžu konzumovať surové alebo pražené. Všetko závisí od osobných preferencií:
Ako pražiť celé tekvicové semienka
Predhrejte rúru na 176 stupňov Celzia. Semená opláchnite studenou vodou, aby sa uvoľnili vlákna. Semená dôkladne utrite papierovou utierkou. Semená vložte do misky a zmiešajte ich s olivovým olejom. V prípade potreby pridajte morskú soľ alebo obľúbené korenie podľa chuti.
Prečítajte si tiež: „Sušené semienka sú vhodné pre deti:
Semienka rozložte v jednej vrstve na plech na pečenie. Za občasného miešania pečte 20-30 minút, kým semienka nie sú zlatohnedé a chrumkavé. Pozorne sledujte, či sa nepripália.
Ak chcete rovnakým spôsobom upiecť lúpané tekvicové semienka, predhrejte rúru, obalte tekvicové semienka olivovým olejom a korením a potom ich rozložte na plech. Lúpané tekvicové semienka sa však upečú rýchlejšie, preto ich pečte 10 – 15 minút a pravidelne kontrolujte, či sú prepečené, aby sa nespálili.
Ďalšie správy o tekvicových semienkach
Odborník na výživu už skôr prezradil, že surové lúpané semená by sa mali skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydržia čerstvé až rok. Pražené semená vydržia čerstvé približne mesiac v chladničke alebo približne dva týždne pri izbovej teplote, ak sa skladujú vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.