Tento šalát je chutnejší ako Olivier a Shuba a vyrába sa z jednoduchých produktov.
Tento šalát je skvelou alternatívou k „Olivierovi“ / depositphotos.com, screenshot
Na svete existuje veľa rôznych chutných šalátov, ale ako ukazuje prax, ľudia často pripravujú tie isté jedlá celé roky. Niekedy si človek chce dať niečo, čo sa čo najviac podobá bežnému jedlu, ale s malými rozdielmi pre spestrenie.
Vymysleli sme, aký šalát pripraviť namiesto Oliviera. Toto jedlo vám umožní vychutnať si známu chuť s novými a sviežimi tónmi.
Čo pripraviť namiesto Oliviera
Najviac sa tomuto šalátu podobá šalát „Stoličný“. Tiež obsahuje zemiaky, mrkvu, vajcia, hrášok a ďalšie známe ingrediencie.
Na prvý pohľad nie každý pochopí, aký je rozdiel medzi Olivierom a Stoličným. Ich kľúčový rozdiel však ovplyvňuje nielen chuť, ale aj nasýtenie a prospešnosť. Najmä namiesto klobásy, šunky alebo iného spracovaného mäsa sa do Stoličného varí kuracie, hovädzie alebo teľacie mäso.
Tento pokrm sa ukazuje ako diétnejší. Vysoký obsah bielkovín vedie k tomu, že sa tento šalát rýchlo zje. Na jeho prípravu si musíte vziať:
- 300 gramov vareného kuracieho, hovädzieho alebo teľacieho mäsa;
- 300 gramov konzervovaného zeleného hrášku;
- 300 gramov nakladaných uhoriek;
- päť vajec uvarených natvrdo;
- 400 gramov varených zemiakov;
- 100 gramov varenej mrkvy;
- 200 gramov majonézy;
- 20 gramov zelenej cibule;
- soľ a korenie podľa chuti;
- zrnká korenia;
- bobkový list.
Najskôr si musíte pripraviť výrobky. Zemiaky a mrkvu dobre umyte a uvarte bez olúpania šupky. Po uvarení znížte teplotu a varte približne 30 minút. Pripravenosť skontrolujte nožom. Vodu sceďte a zeleninu nechajte vychladnúť. Potom ich môžete ošúpať.
Hrášok vyklopte do cedníka, aby ste sa zbavili prebytočnej tekutiny.
Prečítajte si tiež:
V samostatnom hrnci dajte zovrieť vodu. Pridajte soľ, bobkový list a niekoľko paprík. Do hrnca vložte filé alebo kúsok hovädzieho mäsa. Varte, kým nie je hotová, a odoberte penu. Potom by malo uvarené mäso úplne vychladnúť.
Nakrájajte ho, zemiaky, mrkvu a uhorky na kocky. Zelenú cibuľu umyjeme a nakrájame nadrobno. Všetko nasypte do misy. Pridajte hrášok.
Vajíčka by sa mali vybrať vopred, aby sa zohriali na izbovú teplotu. Uvarte ich natvrdo (asi 10 minút) a vložte ich do studenej vody. Vajíčka ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do misky.
Šalát polejeme majonézou a preložíme do misiek. Vrch ozdobíme zelenou cibuľkou. V prípade potreby ju môžete nahradiť cibuľou. Vo výsledku dostaneme namiesto Oliviera chutný šalát, ktorý poteší vašich blízkych.