Odborník na výživu odporučil jedlo číslo 1 pre ľudí nad 50 rokov

Úžasné je, že je jednoduché, ľahké a veľmi chutné.

Tento pokrm pomáha ženám zostať silné a zdravé / foto depositphotos.com

Keď človek prekročí päťdesiatku, výživové potreby tela sa zmenia. Potrebuje viac bielkovín a niektoré mikroživiny sa stávajú ešte dôležitejšími pre udržanie sily a celkového zdravia.

Ako píše Parade, dobrou správou je, že tieto potreby sa dajú uspokojiť bez toho, aby ste sa uchýlili k doplnkom alebo tabletkám.

Odborníčka na športovú výživu Roxana Ehsaniová poznamenala, že oceňuje silu, ktorú v sebe skrýva jedlo. Najmä výživné potraviny môžu poskytnúť množstvo živín potrebných na udržanie zdravia a sily, ako aj na krásne starnutie.

„Toto je jedlo č. 1, ktoré odporúčam každému po päťdesiatke. A čo je na tom najlepšie? Vyžaduje si len tri ingrediencie,“ poznamenala.

Jedlo číslo jeden pre zdravú a energickú starobu je tanier lososa, bulguru a špenátu. Odborníčka na výživu vysvetlila, prečo sú tieto potraviny také zdravé.

Prečítajte si tiež: „Výživa je dôležitá pre zdravie ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie:

Výhody lososa

Losos je skutočnou superpotravinou pre starnúcich ľudí. Obsahuje totiž vysokokvalitné bielkoviny, ktoré sú pre starších ľudí tak potrebné na prevenciu sarkopénie.

Štúdie ukazujú, že ľudia nad 50 rokov môžu potrebovať 1 až 1,2 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti denne, aby bojovali proti úbytku svalovej hmoty. Takže 70-kilogramová osoba by potrebovala 68 až 82 gramov bielkovín denne. A jeden filet z lososa môže poskytnúť tretinu potrebného množstva.

Losos je bohatý aj na mikroživiny. Jedna porcia (85 g) je zdrojom vitamínu D, ktorý je nevyhnutný na posilnenie kostí a prevenciu osteoporózy. Vitamín D podporuje aj imunitné zdravie a kognitívne funkcie. Losos obsahuje aj zinok, vitamín A a glutamín, ktoré podporujú imunitu.

Losos je tiež zdrojom vitamínu B12, živiny pre hladinu energie, ktorá sa u starších ľudí ťažšie vstrebáva. Nízka hladina tohto vitamínu môže viesť k únave a slabosti.

V neposlednom rade je losos bohatý na zdravé tuky – omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal, čím zmierňujú prípadnú bolesť. Štúdie ukazujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať udržiavať bystrú myseľ a predchádzať tak zhoršovaniu kognitívnych funkcií a demencii.

Výhody bulguru

S pribúdajúcim vekom sa tráviaci trakt spomaľuje, preto sa vláknina stáva kľúčovou živinou. Vláknina pomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu, zabraňuje zápche, znižuje hladinu cholesterolu, udržiava rovnováhu cukru v krvi a dodáva pocit sýtosti. Bulgur prekonáva všetky ostatné celozrnné výrobky obsahom vlákniny a obsahuje až 8 gramov na šálku vareného výrobku.

Je tiež zdrojom mangánu, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí, a horčíka, ktorý udržiava normálny krvný tlak a funkciu svalov – obidva tieto prvky sú nevyhnutné na udržanie sily vo vyššom veku.

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí denne zjedia dve až tri porcie celozrnných potravín, môžu žiť dlhšie a znížiť riziko vzniku chronických ochorení.

Výhody špenátu

Štúdie ukazujú, že aj jedna porcia špenátu, dve šálky surového alebo jedna šálka vareného, môže pomôcť spomaliť pokles kognitívnych funkcií.

Špenát nielen posilňuje mozog, ale má aj silný vplyv na zdravie kostí. Je bohatý na vápnik, horčík a vitamín K, ktoré sú nevyhnutné na posilnenie kostí a prevenciu osteoporózy.

Okrem zdravia mozgu a kostí špenát obsahuje dva silné antioxidanty: luteín a zeaxantín, ktoré podporujú zrak. Tieto antioxidanty môžu chrániť aj pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou a šedým zákalom, čo pomáha udržať zrak počas celého života.

Ďalšie správy o prospešnosti niektorých potravín

Odborníci na výživu vymenovali 7 najužitočnejších obilnín. Z týchto obilnín si môžete uvariť nielen kaše, ale aj iné jedlá. Faktom je, že tieto obilniny sú univerzálne: dajú sa variť s mäsom ako hlavné jedlo, pridávať do prvých chodov, podávať so zeleninou v šalátoch alebo aj ako raňajky.

Možno vás zaujímajú aj novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život