Jemný cuketový kaviár so zamatovou štruktúrou je dokonalou nátierkou.
Recept na cuketový kaviár / depositphotos.com, screenshot z YouTube
Cuketový kaviár je obľúbenou zeleninovou pochúťkou mnohých Ukrajincov. Aromatická pasta z vyprážanej zeleniny sa ukáže byť taká chutná, že pokojne môžete zjesť malú nádobku naraz.
Určite si obľúbite netradičnú možnosť občerstvenia – cuketový kaviár s majonézou. Táto omáčka dodá pokrmu zamatovú, jednoliatu štruktúru namiesto vodovej. Zjemňuje tiež kyslosť paradajok. Pridaním majonézy sa nátierka stáva mastnejšou a v pohároch vydrží dlhšie.
Cuketový kaviár s majonézou ako kaviár kúpený v obchode
Na varenie je lepšie vyberať mladú zeleninu s jemnou šupkou. Ak sú v nej len staré plody, mali by sa olúpať a odstrániť semená.
Na dva 0,5 litrové poháre budete potrebovať tieto ingrediencie:
- jeden kilogram cukiet;
- dve cibule;
- štyri polievkové lyžice majonézy;
- tri polievkové lyžice paradajkového pretlaku;
- tri polievkové lyžice slnečnicového oleja;
- polievková lyžica (so sklíčkom) cukru;
- pol čajovej lyžičky soli;
- bobkový list;
- soľ, korenie, korenie podľa chuti.
Budete potrebovať aj mlynček na mäso alebo mixér.
Cuketu umyte, odrežte jej chvosty a v prípade potreby ju ošúpte. Cibuľu nakrájajte nahrubo. Na panvici rozohrejeme dve lyžice oleja a cibuľu smažíme 3 – 4 minúty dozlatista.
Osmaženú zeleninu a cuketu dvakrát pomeľte mixérom alebo na mäsovom mlynčeku. Surovú cibuľu môžete dať von hneď a zaobísť sa bez smaženia. Ale s vyprážaním sa cuketový kaviár na zimu ukáže chutnejší. Do hmoty vmiešajte paradajkový pretlak, majonézu, soľ, cukor, slnečnicový olej, korenie podľa chuti. Vložte bobkový list.
Zmes preložíme do hrnca s hrubými stenami a varíme na najnižšom stupni asi 2 hodiny. Občas ju premiešajte, aby sa neprilepila na dno. Buďte opatrní: horúca zmes môže počas varenia „vystreliť“.
Prečítajte si tiež:
Kým je cuketový kaviár s majonézou ešte horúci, vložte ho do sterilizovaných pohárov a uzavrite upravenými viečkami. Obráťte dnom hore a prázdne poháre prikryte hrubou prikrývkou, kým úplne nevychladnú. Potom ich môžete premiestniť na trvalé uskladnenie. Zákusok vydrží približne 2 roky a po otvorení pohára – najviac 7 dní v chladničke.
Užitočný tip: cuketový kaviár bude ešte chutnejší, ak namiesto majonézy kúpenej v obchode pridáte domácu majonézu.