Poradíme vám krok za krokom, ako si doma pripraviť prekvapivo chutný a aromatický dezert.
Lahodný kávový koláč si môžete pripraviť aj doma / foto freepik.com
Na svete existuje mnoho chutných dezertov a ich príprava môže byť skutočnou meditáciou. Dobrou voľbou, ako si dopriať, je kávový koláč Mary Berryovej. Tí, ktorí ho vyskúšali, ho označili za nezvyčajný a úžasný pre jeho lahodnú náplň.
Konkrétne je do nej pripravená pralinka z lieskových orieškov. Ukázalo sa, že to nie je až také ťažké, ak máte osvedčený recept. Môže to byť dezert na špeciálnu príležitosť alebo len spôsob, ako si dopriať počas chladných jesenných dní.
Kávový koláč – recept od cukrárov Mary Berryovej
Na prípravu tohto neuveriteľne chutného a neobvyklého dezertu nemusíte kupovať drahé a neobvyklé výrobky. Všetky sú Ukrajincom už dávno známe. Na prípravu si vezmeme:
- polievkovú lyžicu kávových granúl;
- polievková lyžica práve prevarenej vody;
- štyri vajcia;
- 225 gramov masla;
- 225 gramov práškového cukru;
- 225 gramov múky;
- čajová lyžička prášku do pečiva;
- 100 g cukru;
- 75 gramov celých lieskových orieškov.
Okrem toho budete potrebovať niekoľko ingrediencií na výrobu krému. Medzi ne patrí:
- 1,5 polievkovej lyžice kávového zrna;
- 1,5 polievkovej lyžice vriacej vody;
- 225 g zmäknutého masla;
- 400 gramov práškového cukru.
Ak chcete pripraviť čokoládovo-kávový koláč, najprv rozohrejte rúru na 180 stupňov. Dve okrúhle formy (priemer 20 cm) vymastíme olejom a vyložíme pergamenom.
Kávový granulát rozpustíme v horúcej vode a vymiešame do hladka. Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, práškový cukor, múku, prášok do pečiva a kávovú zmes. Prešľahajte, aby sa spojili.
Pečieme 30 minút, necháme mierne vychladnúť, vyberieme z foriem a necháme vychladnúť na mriežke.
Na pralinky nalejte do hrnca štyri polievkové lyžice vody a pridajte cukor. Varíme na miernom ohni a miešame. Mali by ste získať sirupovitú konzistenciu. Potom zvýšte teplotu a varte, kým zmes nezíska bledozlatú farbu. Vsypte do nej lieskové orechy, premiešajte a všetko vylejte na plech vyložený pergamenom. Keď zmes vychladne, môžete ju rozlámať alebo nakrájať na malé kúsky.
Na krém rozpustíme kávu v horúcej vode a miešame do hladka. V miske vyšľahajte maslo a postupne pridávajte kávovú zmes a cukor, kým nebude svetlé a vzdušné.
Teraz prejdime k tomu, ako kávový koláč ozdobiť. Položíme spodnú časť torty a potrieme ju časťou krému. Na vrch prikryjeme druhú tortu a potrieme ju zvyšným krémom. Vrch ozdobíme pralinkami. Ak chcete, môžete dať trochu dovnútra ako náplň.