Aby boli papriky šťavnaté a chutné, postupujte podľa tohto receptu.
Plnená paprika recept / pixabay, pexels
Za jedno z najchutnejších zeleninových jedál sa považuje plnená paprika – recept s lahodnou kombináciou prílohy a mäsového pokrmu. Duo šťavnatého mletého mäsa a aromatickej zeleniny nechá málokoho ľahostajným. Dokonca aj vegetariánska verzia pokrmu sa bude páčiť celej rodine.
Paprika plnená mäsom a ryžou
Môžete použiť akúkoľvek mäsovú plnku a je lepšie použiť širokú a mäsitú zeleninu. Môžete ju pripraviť v rúre aj na sporáku.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- šesť paprík;
- štyristo gramov mletého mäsa;
- dve polievkové lyžice ryže;
- dve cibule;
- jedna mrkva;
- strúčik cesnaku;
- bobkový list;
- soľ, korenie, iné korenie;
- dve polievkové lyžice slnečnicového oleja.
Ryžu niekoľkokrát prepláchnite a varte, kým nie je napoly uvarená (približne 12 minút). Cibuľu nakrájajte na kocky, mrkvu nastrúhajte a cesnak pretlačte cez lis. Zeleninu smažte na rozohriatej panvici s olejom asi 5 minút. Pečienku a ryžu zmiešame s mletým mäsom. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Papriky umyjeme, odrežeme vrcholky so stopkami a lyžicou vyberieme semienka. Pevne ich naplňte mäsom. Plnené papriky vložte do hrnca alebo pekáča plnkou nahor. Mäsový vývar tak nebude vytekať a pokrm bude šťavnatý. Polená zalejte vodou, vývarom alebo paradajkovou omáčkou. Medzi ne vložte bobkový list.
V rúre sa pokrm pečie 60 minút pri 210°. Koľko sa plnené papriky varia na sporáku – závisí od druhu, ale v priemere je to od 40 do 60 minút. Jedlo podávame s kyslou smotanou a nasekanými bylinkami.
Plnená paprika s fetou / foto: pexels
Papriky plnené syrom na grécky spôsob
Na prípravu môžete použiť sladké aj pikantné druhy zeleniny. Takýto predkrm vyzerá dobre v mini papričkách.
Zoznam ingrediencií je nasledovný:
- sedem malých paprík;
- dvestopäťdesiat gramov fety;
- čajová lyžička cukru;
- tri polievkové lyžice rastlinného oleja;
- zmes sušených byliniek (bazalka a rozmarín).
Predhrejte rúru na 200°. Papriky umyte zvonka a vyberte semená s priehradkami vo vnútri. K syru feta pridajte cukor, lyžicu oleja a korenie. Roztlačte vidličkou na hladkú hmotu. Zeleninu naplňte syrovou zmesou a položte ju vodorovne na pergamenom vyložený plech. Jednu stranu potrite zvyšným olejom.
Prečítajte si tiež: Vložte zeleninu do misy:
Plnené papriky pečte v rúre 20-40 minút v závislosti od veľkosti. Občerstvenie je dobré teplé aj studené. Pri podávaní sa odporúča pokrm posypať nasekanými orechmi a bazalkou a pre sviežosť pridať mätu.