Čo jesť na zníženie krvného tlaku: odborníci na výživu vymenovali 4 najzdravšie druhy mrazenej zeleniny

Správna výživa je jedným zo spôsobov, ako zlepšiť kardiovaskulárne zdravie.

Zdravá strava pomáha kontrolovať krvný tlak / depositphotos.com

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia v súčasnosti postihuje mnoho ľudí, čo znamená, že majú zvýšené riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Pritom krvný tlak sa dá kontrolovať zmenou životného štýlu. Práve o tom píše Eatingwell.

Najdôležitejšie v novom životnom štýle, hovorí autorka článku, registrovaná dietologička a všeobecná lekárka Andrea Mathisová, je správne stravovanie. Hovorí, že konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny môže znížiť množstvo sodíka v tele a dodať draslík, horčík a antioxidanty, ktoré udržujú zdravé cievy.

Pridanie väčšieho množstva zeleniny do jedálnička je lacné, a to aj v zime. Môžete ich jednoducho zamraziť.

„V skutočnosti je mrazená zelenina rovnako výživná ako čerstvá. Mrazené potraviny si niekedy zachovávajú vitamíny a minerály dokonca lepšie ako čerstvé, ktoré boli na pultoch niekoľko dní,“ píše odborník.

Prečítajte si tiež: Mrazené ovocie a zelenina v mrazničke:

Vymenovala štyri druhy mrazenej zeleniny, ktoré môžu byť najviac prospešné, ak chcete kontrolovať svoj krvný tlak.

1. Mrazený ružičkový kel

Podľa článku odborníčka na výživu Ambrazia Sublette odporúča konzumovať mrazený ružičkový kel kvôli obsahu vlákniny, železa, vitamínu K a draslíka – kľúčových živín, ktoré podporujú zdravie srdca a regulujú krvný tlak.

Štúdia uverejnená v roku 2024 vo vedeckom časopise BMC Medicine zistila, že strava bohatá na krížovité zeleniny (ružičkový kel je práve takouto zeleninou) pomáha znižovať riziko srdcových ochorení, obsah draslíka pomáha kompenzovať účinky nadmerného príjmu sodíka a rozširuje cievy.

Okrem toho vláknina obsiahnutá v tejto kapuste môže zlepšiť hladinu cholesterolu a vitamín K podporuje zdravie tepien a reguláciu vápnika.

2. Mrazený špenát

Špenát je nevyhnutnou potravinou pre zdravie srdca vďaka vysokému obsahu draslíka a horčíka. Tieto dva stopové prvky pomáhajú znižovať krvný tlak. Pôsobenie draslíka spočíva v tom, že pomáha odstraňovať prebytočný sodík a uvoľňuje napätie v stenách ciev.

Na druhej strane, podľa štúdie z roku 2020 vo vedeckom časopise MDPI horčík pôsobí bok po boku s draslíkom. Pomáha regulovať tonus ciev, umožňuje ich uvoľnenie, zlepšuje prietok krvi, a tým znižuje záťaž srdca.

Špenát je tiež bohatý na dusičnany, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý, zlúčeninu, ktorá uvoľňuje cievy a pomáha zlepšovať prietok krvi.

Mrazený špenát je nielen pohodlný a výživný, ale aj veľmi univerzálny. Keďže je už pred zmrazením blanšírovaný, rýchlo sa pripravuje a je skvelý do rôznych jedál.

3. Mrazená brokolica

Brokolica je bohatá na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie srdca a ciev. Registrovaná dietologička Anne Alfredová uviedla výsledky štúdie uverejnenej v roku 2023 vo vedeckom časopise MDPI.

Uvádza sa, že podľa jej zistení vláknina pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu (známeho ako „zlý“ cholesterol), ktorý môže prispievať k tvorbe plaku v tepnách a zvyšovať riziko srdcových ochorení a mŕtvice.

Antioxidanty pomáhajú znižovať zápal, ktorý prispieva k hypertenzii. Faktom je, že z chronického zápalu sa časom cievy zužujú a stuhnú, a to spôsobuje zvyšovanie krvného tlaku, a teda zaťažuje vaše srdce. Antioxidanty obsiahnuté v brokolici pomáhajú pôsobiť proti tomuto procesu.

4. Mrazený karfiol

Karfiol je prekvapivo bohatý na vlákninu a vitamín C, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev. Vláknina tiež udržuje pocit sýtosti po dlhšiu dobu, čo pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, a tým pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť organizmus pred aterosklerózou, hypertenziou a mŕtvicou.

Jemná chuť a všestrannosť karfiolu z neho robia základnú surovinu na mrazenie.

Tipy na výber a prípravu mrazenej zeleniny

– Pri výbere mrazenej zeleniny hľadajte možnosti, kde je uvedená len zelenina – bez pridaných omáčok, tuku alebo soli.

– Mrazenú zeleninu rozmixujte do smoothies.

– Zeleninu varte v pare alebo pečte, ale nevarte ju, pretože tento proces môže zničiť vitamín C a vitamíny skupiny B.

– Kombinujte: zmiešajte niekoľko druhov mrazenej zeleniny, aby ste vytvorili polievku bohatú na chute a živiny.

Už skôr My písal o 5 produktoch, ktoré pomôžu znížiť krvný tlak. Uviedla, že vedci a lekári do takéhoto zoznamu zaradili zelený čaj, kurkumu, chia semienka, tmavú čokoládu a šťavu z červenej repy.

Mohli by vás tiež zaujímať novinky:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitočné tipy a triky pre každodenný život